Och därför blev det London...

London var staden jag alltid hade drömt om och när jag i september förra året flög in över Europas metropol och såg Londons vyer ovanifrån visste jag att jag hade hamnat rätt. Att i princip alla var så trevliga, tuben var så smidig, shoppingen underbar och staden så härlig gjorde inte saken sämre. Hit ville jag tillbaka! I januari besökte vi London igen och nu ska jag alltså ganska så exakt ett år efter mitt första besök flytta dit. 
 
Jag har länge funderat på utlandsstudier. Redan på gymnasiet kikade jag vad det fanns för möjligheter men i och med att jag stod med två egna ponnyer och var alldeles för feg för att resa iväg själv kom jag aldrig till skott. Drömmen har alltid funnits kvar inom mig och de senaste månaderna har jag kollat fram och tillbaka. Engelskastudier har varit självklart då jag vill bli pro på engelska efter att ha varit den som satt och gömde mig längst bak i klassrummet på högstadiet/gymnasiet. Nu är jag inte dålig på engelska utan förstår/pratar bra. Men man kan alltid bli bättre och jag vill bli grym då jag har drömmar om framtiden. När Gandalf blev till salu hade jag i princip bestämt mig för att åka till hösten men jag var faktiskt inte riktigt säker på vart jag ville.
 
USA var landet jag från början hade visioner om att flytta till. San Diego eller Santa Barbara stod på min lista. Värmen och närheten till havet lockade enormt mycket men samtidigt kände jag att USA inte är rätt just nu. Storbritannien kändes bättre för engelskastudier samtidigt som man inte får något CSN om man bara läser engelska i USA. CSN anser att ska man studera engelska kan man göra det i ett europeiskt land, alltså något i Storbritannien eller typ Malta. Och det förstår jag. Men det där studiebidraget är rätt gött att ha och därför riktade jag i mig på UK. Däremot är USA fortfarande ett alternativ längre fram, men det kommer jag till senare. 
 
London var givet att det var ett alternativ men jag hade även med Brighton på listan. Åter igen -havet. Jag älskar havet och med tanke på att London ligger så pass nära var jag väldigt sugen på det. Tills jag läste på om boendet. Man kan antingen bo i värdfamilj (ingår i "baspriset") eller betala extra och bo i studenthem. Jag vill/ska bo i studenthem/studentlägenhet och de i Brighton uppfyllde inte riktigt mina krav. Man bodde i typ "dorms" och var rätt många som delade på toaletter/dusch/kök och ja, det passar inte mig. Kanske lika bra för nu när London är bestämt känns det helrätt så det var helt enkelt meningen! 
 
Så det blev London. Aningen dyrare med både "baspris", boendekostnader och generellt när det gäller att leva. Men jag känner att så får det vara och tittar på bilden här nedanför, läser texten och inser att det kommer bli grymt. 
 
I London kommer jag alltså bo i en studentlägenhet med 4-5 andra tjejer. Så vi bor i vår egna lägenhet och det är inget "dorms" som gäller. Kök, två badrum med badkar/dusch, tv-rum osv. Varje lägenhet har ett rum med två sängar och ett rum med tre-fyra sängar. Jag betalade ytterligare lite extra och ska bo i 2-bäddsrummet. I själva lägenhetshuset ska det också finnas en lounge med större tv etc. Kul att kunna hänga där nere med andra studenter. Boendet ligger 10min med tuben från Oxford Street och det tar runt 35min att ta sig till skolan. 
 
Jag har valt att åka med en organisation då det känns smidigast och man får väldigt mycket hjälp. Allt från vilken stad man ska välja till vilken kurs man ska gå (allmän/intensiv osv). Men också vilken boendeform som är bäst, transfer till boendet och de svarar på alla tusen frågor man har. Hjälp är helt enkelt guld värt. Den organisationen jag ska åka med valde jag för att den kändes bäst. 
 
När det gäller pengar och sånt så är det klart att det kostar att studera utomlands. Bara basavgiften kostar en del men i den ingår det boende i värdfamilj samt nästan alla måltider. Jag som vill ha den här riktiga studentfeelingen valde alltså att betala extra och bo i studentlägenhet. Då ingår det inga måltider och eftersom jag ska bo i dubbelrum kostar det ytterligare lite extra. Sedan tillkommer kurslitteratur, försäkring, transfer om man nu vill ha det osv. Sist men inte minst flygbiljett och jag kommer även behöva ett Oystercard (30% rabatt för studenter!). I och med att London är en europeisk stad så kan man så klart ansöka om CSN. Men jag ser verkligen det här som en investering i mig själv och det kommer bli så himla roligt! Och idag är det exakt 10 veckor kvar tills jag åker. Känns grymt!
 
Och där har ni varför det blev just London och lite allmänt om det runt om kring. :)
London 2014/2015 - Life | |
#1 - - Isabelle:

Åh vad kul, älskar den staden!

#2 - - L a m i a s . s e:

Sv: TAACK :D

#3 - - Emma Elfstrand - elfstrands.se:

Alltså fyy vad kul! Vår kompis läste engelska i London förra hösten och hade det grymt :D

#4 - - Anna:

Åh vad roligt för dig!

#5 - - Linn:

Åh va kul för dig! Tror det kommer bli grymt😊

#6 - - Josefine:

Nu åker du ju med en organisation och har kanske inte så stor möjlighet att styra över det själv men några tips generellt när det gäller boende i London är;

1. Skaffa inte boende från Sverige, marknaden fungerar inte som här, allt går mycket snabbare och de bästa och mest prisvärda alternativen hyrs oftast ut samma dag de blir lediga. För mig tog det 2 dagar att hitta och flytta in i mitt rum i en flatshare. Man kan bo på hostel dom första dagarna.

2. Undvik zon 1. Som du skriver är tunnelbanan sjukt smidig och dessutom så hänger man ju inte direkt på Oxford Street varje dag. Finns många trevliga områden där du får mycket mer för pengarna både söder och norr om floden i zon 2-3.

Lycka till i övrigt! Jag bodde i norra London (zon 3) under några månader förra hösten och det var verkligen en erfarenhet för livet, även om jag valde att återvända till Sverige då jag saknade hästlivet, men provar man aldrig så får man aldrig veta! :)

Svar: Tack för tipsen men som jag skriver i texten är ett bra boende redan fixat och jag som vill ha närheten till allt älskar zon 1 från tidigare resor samt att det blir lättare att ta sig till skolan då :) Nackdelen med att bo utanför är ju att ett OC och andra resor blir dyrare. Men har som sagt hittat ett bra boende och tror jag kommer trivas kalas där.
Karin Warnmark

#7 - - Johanna :

åh vilken skola ska du börja på? Jag flyttar också till London till hösten :) Ska börja på London South Bank University :)

Svar: Eftersom jag reser med organisation så ska jag gå på deras skola och inte på något universitet eller liknande:)
Karin Warnmark

Upp