Slowfeeding eller inte?

 
Det är väl inte bara jag som har lagt märke till debatterna angående småmaskiga hönät eller slowfeedingnät som de också kallas? Framförallt är det på Facebook jag har läst diskussioner och åsikter. Equiterapeuter har märkt en ökad stelhet och spänningar i nacken hos många hästar som äter ur slowfeedingnät och andra saker som uppstår när hästarna kraftigt rycker i näten. 
 
Jag testade att ha slowfeedingnät på Gandalf drygt två-tre veckor i december/januari, sedan tog jag bort det av två anledningar. Dels för att han fastnade och slet sönder två lädergrimmor men också för att en nära vän berättade om att många hästar får problem med nacken när de står och sliter i näten. Jag hade inte råd att hela tiden köpa nya lädergrimmor (vägrar ha något annat i hagen eftersom jag vill att grimman ska ge med sig om de fastnar) och jag vill inte heller ha en häst som får problem med nacken. Därför tog jag bort nätet och Gandalf som ändå äter så långsamt började åter igen få sitt hö i däcket som ni ser på bilden. 
 
Som alltid finns det för och nackdelar. Näten är jättebra på det sättet att hästarna är sysselsatta och inte äter upp maten så fort. Men jag kommer nog aldrig mer ge Gandalf hö i ett slowfeedingnät för jag har sett hur han rycker och jag vill inte ha problem med nacken och stelhet. Samtidigt som det är mer naturligt för hästar att äta från marken än upphöjt. 
 
Vad tycker du om debatten som har uppstått och kör du med nät eller ej? Tell me!
Ridsporten | |
#1 - - Mia:

Har ett nät som jag kommer använda under tävlinghelger, då hästarna står mycket på box och silver annars suger i sig höt snabbare än snabbast.. hemma blir det dock inget nät :)

#2 - - Ellen:

Jag gillar idén med slowfeed-nätet, men som sagt är jag också rädd för skador i nacken. Har också hört att det sliter mycket på de främre tänderna i munnen på hästen, då de måste ta i för att få ut höet ur nätet. Så jag låter min häst också få sitt hö på marken. :)

#3 - - Anna Elfstrand - elfstrands.se:

Just nu har vi småmaskiga nät i boxarna till bägge våra hästar för de får kvällsmat så jäkla tidigt och jag vill att de ska äta kvällshöt så länge som möjligt så de slipper stå utan mat lika länge. Men när vi flyttar dom så kommer näten att ryka för jag tror inte det är så hälsosamt för deras nackar!

#4 - - Emma:

Jag tycker det är bra att en debatt har uppstått för att då kommer både för- och nackdelar fram. Jag personligen är inget fan, mest av ren lathet då jag hatar att fylla nät. Det andra är att jag ogillar tanken på att ha tomma nät i hagen eller i boxen. Jag har dock en dam som äter långsamt så det är inget som jag känner att jag ens behöver fundera över egentligen :)

#5 - - Erika Pettersson:

Jag tror det ligger något i detta med nät.
Som min skulle behöva äta långsammare eller ha få i sig maten på ett långsammaresätt.

Men min togs nätet bort ifrån oxå inne i boxen av två anledningar.
1: Hon slet sönder de nästan omgående och till slut orka jag inte laga de mer för de gick ändå upp hela tiden.

2: Hon kastade över de över boxdörren hon har nämligen två i sin box och stod där utan mat eftersom hon slängt över nätet.

Sen skulle jag inte vilja att min häst får nackproblem, spänningar m.m.

#6 - - Sara:

Åh jag är så velig! Gillar att det tar längre tid att käka upp maten men just hur de måste göra för att få ur maten ur nätet känns helt fel och rätt logiskt att det leder till spänningar.

#7 - - Agata:

Jag har aldrig använt ett slowfeedingnät och kommer aldrig att göra det i framtiden heller då jag tycker att slowfeedingnät är ett dåligt alternativ till att tillfredställa hästens tuggbehov.
Hästmänniskor är så hysteriska över att alltid jaga det perfekta hö't med dom perfekta värdena, vilket i sin tur resulterar i att hästen endast får 7kg hö om dagen och kastar i sig den minimala givan. Det i sin tur försöker "alla" lösa med ett slowfeedingnät.
Se istället till att köpa ett hö med mer "humana" värden så hästen kan få tillräckligt mycket hö för att uppfylla sitt dagliga tuggbehov.

#8 - - Susanna:

Jag går emot strömmen och säger att jag älskar vårt nät. Ztarlet har mat att tugga hela natten och behöver aldrig stå sysslolös. Hennes nät hänger i 20cm långa "linor" och följer liksom med när hon rycker, vilket gör att det aldrig riktigt blir något ryck. Dessutom verkar hon själv gilla nätet och ha full koll på var det är någonstans, hon har aldrig visat tendenser att närma sig det med hovarna.

#9 - - Filippa:

Oj! Trodde slowfeedníngnät var värsta bra, får lite andra funderingar oå detta nu...

#10 - - Mikaela Trulsson:

I vårt stall har vi dessa nät på nätterna till alla hästar, men på morgonen får de maten på golvet. De får mat på marken ute i hagen så de har inte nät hela tiden. Våra hästar dricker ur spannar och tunnor på inne och ute och de äter kraftfodret ur golvkrubbor, för att få en naturlig ställning att äta ur. Men att äta ur nät är ju väldigt onaturligt för hästarna, men de håller våra hästar underhållna då de får jobbba lite mer för maten. Mina hästar får också regelbundet massage och massören har inte nämnt något om spändhet i nacken mm och jag märker ingen spändhet heller när jag rider. Men skulle jag göra det så skulle jag sluta direkt med näten för att se om det kan vara orsaken. Precis som med allt annat så funkar det så länge det funkar!

#11 - - Minna:

Jag är så velig, min ponny fick upp sitt nät efter kolikanfall,och då han bokstavligen vräkte i sig höt. (2 månader sen) o nu vet jag inte, han käkar ganska snabbt och jag vill gärna att han ska ha o pilla med när han kommit in... Å andra sidan så känns det sådär när de har "stämplat" det som farligt.. Tips?

#12 - - Zara:

Min häst får allt sitt hö på marken (han är ca 150 cm hög och får 9,5-10 kg hö), men jag lägger i typ 1,5 kg halm = 1 kaka i nätet per dag för att han ska ha något att pyssla med. Jag känner inte att min häst åtminstone har något behov av att få all sin mat i nätet då han äter ganska långsamt, men det känns ändå bra att han har något att pyssla med när maten är slut.

Sedan har han även stunder när halmen inte är intressant, så då står han bara och sover. Men jag tycker nätet är super, dock kanske inte till att ge dagens alla hömål i!

#13 - - Emily:

Jag har använt mina nät i flera år nu, ponnysarna har dem i boxarna och ibland i hagen och Curre har haft som extrapyssel, inte det senaste dock. Jag gillar näten men skulle inte använde dem till hästar som inte "äter bra" ur dem, mina står inte och stressrycker utan pillar fint och jag har haft både massör och kiro på hästarna och inte en av dem har varit stel i nacken så jag tror det är ganska individuellt - dels att man använder näten rätt och vänjer in hästarna samt inte ger för lite mat! och dels att vissa hästar är mer våldsamma än andra :)

#14 - - Johanna:

Tycker hela idén skriker snabba pengar ;)
Absolut vilda hästar en gång i tiden åt säkert lite och länge, men om allt ska vara så "naturligt" som möjligt - släpp hästarna lösa då och låt dem klara sig bäst de kan.

Det är bara dumt, ingenting eller inte mycket alls vi gör med hästarna är knappast speciellt bra för dem eller är naturligt i vilket fall som helst. Det första man borde göra är att sluta rida på dem om det ska vara på det viset... ;)

#15 - - Julia:

Jag har läst och hört att man ska lägga ett hönät i någon typ av "krubba" så att den är nära backen. Vet inte riktigt hur man ska få nätet att stanna kvar där haha. Men det ska tydligen vara det bästa sättet. :)

#16 - - Paulina - paulinas.se :

Jag har inte nät. Dels så har mina hästar otroligt mycket bete i sin hage trots att det är vinter och dels har de fri tillgång på både fräsch halm och nästintill fri tillgång på hö. Mina går ute dygnet runt så de får bestämma själva hur de vill spendera dygnet vilket gör att jag inte känner att jag har behov av ett sådant nät. De lever så naturligt det går där de bor.

#17 - - Anonym:

Jag har ett nät i boxen fyllt med halm, det sitter väldigt lågt, där har jag valt detta pga att sitter de för högt blir det otroligt dålig ätställning för hästen. Min häst älskar sitt nät, han blir verkligen glad när jag kommer med det:-) Han är en väldigt pillrig häst, som lätt skulle kunna bli en krubbitare. Med nätet har han sysselsättning och står inte och biter i saker... Så hos mig är det än en hiss! Men märker jag eller ET av stelhet etc så ryker det såklart!:-)

Upp